Blog

Ötletkalauz a kirándulás megszervezéséhez

Gyerekbarát programtippek

Gyerekbarát programtippek

Azokat a jól bevált lehetőségeket gyűjtöttük össze, amelyek segítségével könnyen és gyorsan össze tudják állítani a család programját. Az ötletcsokor azoknak a vendégeknek nyújt nagy segítséget, akik Fertőd környékére jönnek kirándulni, vagy nyaralni. Jó böngészést!

 

Széchenyi Múzeumvasút és Mozdonyskanzen

Nagycenk, Kiscenki u. 3.
Széchenyi Múzeumvasút

A nagycenki kastély közelében, a Hársfasor mellett igazi időutazáson vehetünk rész. A Széchenyi Múzeumvasút pöfögő gőzmozdonya és a vasúti kocsik nosztalgiautazásra csábítanak. Az áprilistól októberig menetrend szerint közlekedő kisvasút a Nagycenki Széchenyi-kastély és a fertőbozi vasútállomás között szállítja az utasokat.
A 4 kilométer hosszú kanyargós pályán az ország különböző részein megszüntetett kisvasutak járművei közlekednek. A szombat, vasárnap és munkaszüneti napokon közlekedő kisvasúton gyerekek látják el a szolgálatot. A vendégek maguk is vezethetik a kisvonat mozdonyát felügyelet mellett, majd az utazás végén tanusító jegyet kapnak a mozdonyvezetői tudásukról.

A Széchenyi Múzeumvasút szomszédságában kialakított bemutatóhely – a Mozdonyskanzen - sok különlegességet tartogat az ide láthatók számára. Gőzmozdonyok, személy-, teher- és rönkszállító kocsik láthatók itt a kisvasutak múltjából. A mozdonyskanzen kocsiparkja 9 különféle típusú és rendeltetésű kocsiból áll. Nyitott és zárt teherkocsik, valamint személykocsik jellegzetes darabjait nézhetjük meg közelről. A személykocsik berendezése korhű, fűtésüket vaskályhákkal oldották meg. Láthatunk itt még rönkszállító kocsit és alacsony kiképzésű "alagútkocsit" is.

 

A Fertő-Hanság Nemzeti Park kiállítóhelyei és programjai

Látogatóközpont és Bemutató Majorság - Lászlómajor

Sarród-Lászlómajor
Lászlómajori Bemutató Majorság

A Fertő-Hanság Nemzeti Parkban, Sarród település szomszédságban található Lászlómajor, napjainkban, mint látogatóközpont és bemutató majorság várja a nemzeti parkba érkező kirándulókat. A fogadóépület kiállító termeiben a tájra egykor jellemző hagyományos gazdálkodási formákat, az állattenyésztéshez kapcsolódó és mára már elfeledett régi népi mesterségeket ismerhetjük meg. A terület hátulsó részén húzódnak a régi magyar háziállatfajtákat bemutató karámsorok, ahol magyar szürke szarvasmarha, házi bivaly, mangalica, magyar juh- és baromfifajták egyedei élnek. Az épületek között játszótér segíti a kisebbek kikapcsolódását.

Hanság Élővilága Kiállítás

Öntésmajor, Rákóczi F. u. 1.
Hanság Élővilága Kiállítás

Az egykoron gazdatiszti lakás ad otthont a Hanság élővilága c. kiállításnak, amely magába foglalja a táj történetét, az itt letelepedett hanyi ember életét, korabeli mesterségeit, valamint az állat- és növényvilágot, az élőhelyeket és életközösségeket. A kiállított anyag az évtizedek során sokat változott, korszerűsödött. Ennek köszönhetően az öntésmajori bemutatóhely rendszeres és kedvelt programhelyszíne a Hanságot megismerni vágyó túrázóknak.

Fertő-Hanság Nemzeti Park programjai

Fertő-Hanság Nemzeti Park

Hazánk első határon átnyúló nemzeti parkja az élőhelyek minőségének javítása mellett a természetbarát pihenést, művelődést is lehetővé teszi. Az érdeklődő természetbarátok a Fertő-Hanság Nemzeti Park honlapján kaphatnak tájékoztatást a nemzeti parkhoz tartozó területekkel, bemutatóhelyekkel, szálláshelyekkel, tanösvényekkel kapcsolatban. A nemzeti park által szervezett túrák, rendezvények, erdei iskolai programok, nyári táborok mind lehetővé teszik ennek a csodálatos vidéknek a közelebbi megismerését.

 

Városnézés kisvonattal Sopronban

Sopron, Fő tér
Soproni Kisvonat

A Sopronba látogató vendégek gazdag örökséget találnak itt építészetből, kultúrából, vallási emlékekből, természeti értékekből.

A sok látnivaló felfedezéséhez, megismeréséhez nyújtanak jó lehetőséget ezek az ismeretterjesztő körutazások. A városnéző programok átfogó képet adnak Sopron legfontosabb látnivalóiról. A nevezetességek bemutatásán kívül helyi mondák, legendák is elhangzanak a program során, valamint történeteket hallhatnak az egykori és a mai Sopron életéből.

 

Kerékpározás a Fertő tó körül

Fertő-menti kerékpárút
Fertő tó

Pattanjunk kerékpárra és fedezzük fel a Fertő tó és környéke által nyújtott lehetőségeket!

A Fertő tavat körbekerülő kerékpárút a B10-es kiépített kerékpárút, ahol festői környezetben kerekezhetünk. Ausztriai szakasza 95 km, melynek neve Neusiedler See Radwanderweg, míg a magyarországi kerékpárút 38 km hosszú. A Fertő tó körüli kerékpárút teljesen kiépített. A kerékpárúton eligazító jelzések és egész útvonalat bemutató táblák segítik a tájékozódást, valamint szakaszonként kerékpáros pihenőhelyeket is találunk.

A B10-es kerékpárút a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén vezet Ausztriában és Magyarországon. Elkerüli a nagy forgalmat, de a bekötőutak segítségével érdemes felfedezni az utunkba eső települések látnivalóit is. Útközben megismerhetjük a Fertő tó növény- és állatvilágát, a települések múltját. Ha elfáradtunk, számos lehetőség nyílik a pihenésre: feltöltődhetünk egy hangulatos étteremben vagy a kiépített strandoknál megmártózhatunk a Fertő tóban.Pattanjunk kerékpárra és fedezzük fel a Fertő tó és környéke által nyújtott lehetőségeket!

 

Familypark

Ausztria, St. Margarethen, Märchenparkweg 1.
Familypark St. Margarethen

A Familypark egy ideális kirándulóhely a Fertő tó osztrák oldalán, amely 145 000 négyzetméteren kínál remek kikapcsolódást minden korosztály számára. A meseparkban 80 tematikus játék, különböző műsorok, állatsimogató, mesebeli erdő és éttermek várják a kalandra vágyó vendégeket. Az itt található attrakciókat négy téma köré csoportosították. A kis hősök az Élményvárban, a Meseerdőben, a Falusi gazdaságban és a Kalandszigeten tudják kipróbálni bátorságukat és ügyességüket. A pörgő-forgó és mozgó játékok mellett élmény-és vízijátszótér, kötélpark, mászókák, zenés színház és csináld magad foglalkozások közül választhatnak a vendégek. A parkerdőben található meseparkban színes virágágyások, csörgedező patakocskák, formára nyírt sövények és fák gondoskodnak a mesebeli helyszínről. A legapróbb részletekig kidolgozott fantáziavilágban fiatalok és idősek egyaránt jól érezhetik magukat.

 

Sonnentherme élményfürdő

Ausztria, Lutzmannsburg, Thermenlände 1.
Sonnentherme Lutzmannsburg

A több mint 1500 m2 vízfelülettel rendelkező, csaknem 45 ezer m2 területen fekvő fürdőkomplexum három része egyszerre kínál biztonságos fürdőzést a babáknak, önfeledt játszadozást a gyerekeknek és nyugalmas pihenést a felnőtteknek.

A fürdő központja egy fakupolás csarnok – a Napfényfürdő – ahol csúszdatornyok ígérnek remek kikapcsolódást. A pihenőfürdő részleg csendes ellazulást ígér a pihenni vágyók részére. Az élményfürdő igazi attrakciója a Babavilág részleg, amely nagy változatosságot kínál a kicsik számára. Melegvizű babamedencék, kültéri játszómedencék, járókák, játékautók, etetőkuckók, pelenkázójurta, gyermek hálószoba, babakonyha, homokozók, vízihinta, vízipisztoly-állomás, babacsúszda, buborékmedence és kisvasút biztosítanak kellemes gyerekbarát légkört, ahol mindenki jól érzi magát. Európa vezető bébi- és kisgyermekfürdője tökéletesen ötvözi a kellemes kikapcsolódást és a változatos szórakozást az egész család számára.

A Sonnentherme egy igazi vízi paradicsom a kisgyerekes családok számára bármely évszakban.
Az élményfürdő Sopronból fél óra autózással érhető el.