Mindenszentek templom


Ismertető

Fertőszéplak 4 kilométerre fekszik Fertődtől. A település a 17. század végétől az Esterházy-család birtoka, majd a 18. században egy ideig a Széchényieké volt. Ebből az időből származik a kastély, ahol 1754-ban született Széchényi Ferenc, a Nemzeti Múzeum alapítója.

A falu közepén már 1250 körül is állt templom a mai helyén. Itt tette le a mai templom alapkövét Széchényi György püspök 1728-ban. Az épület 1731-ben került tető alá. A két torony 4 évvel később készült el, bennük 6 harang lakott. A legenda szerint az egyik harangot egy bika ásta ki a Fertő iszapjából.

A kis dombon álló kéttornyú templom főhomlokzatán az építtető Széchényi család címere látható. A bejárati homlokzatot szentek szobrai díszítik. Fent Szent Mihály szobra, oldalt Szent József és Keresztelő Szent János, középen a Szeplőtelen Szűz szobra áll.

Az egyhajós, kéttornyos barokk épület belsejét dongaboltozat fedi. A hajó mennyezetét freskók díszítik. A diadalíven keresztény szimbólumokat örökítettek meg:

  • hattyú (a halálra készülődés)
  • pelikán (az önfeláldozó szeretet)
  • főnix (a feltámadás)
  • Noé galambja (a remény)

A templom fából faragott berendezése a XVIII. században készült. A szószék oldalán az adományozójának, Barkóczy Máriának az arcképét örökítették meg. A falakat barokk faszobrok díszítik. A kerub fejekkel díszített keresztelő kút medencéje 1745-ből származik. A karzat mellvédjén az egyházatyákat és az evangélistákat ábrázolták. A templom orgonáját 1736-ban készítették Bécsújhelyen.

A templom két oldalán levő dombon a Kálvária és a Szent Szív-emlékmű magasodik. Széchényi Zsigmondné állíttatta 1736-ban a Szent Szívet és az eredeti feszületet. 1767-ben mindkettőt újabb szobrokkal vették körül, amelyet Schaller István festett ki.

A Kálváriához 21 lépcsőfok vezet fel. Középen magas emelvényen a Piéta, mögötte a feszület, Mária Magdolna és Szent János alakja látható. A díszes kaput és a vasrácskerítést a XVIII. század második felében készítette egy lövői kovácsmester.


Kapcsolódó oldalak

Amit mindenképp látni kell Fertődön

A legfontosabb látnivalók Fertődön és közvetlen közelében


Fertőd környéki települések

A régió további látnivalókban gazdag városai, falvai