Szent István vértanú templom


Ismertető

Sarród középkori eredetű egyutcás falu. Az Ostffy-család után a Nádasdyak, majd a Megyeriek birtokolták. A település a XVII. században az Esterházyaké lett.

A középkori faluban már állt egy torony nélküli templom, amelyet 1752-ben átépítettek.

A Szent István vértanú templom mai alakját 1846-ban kapta. Az épületet meghosszabbították, előcsarnok került a főhomlokzat elé és tornyot emeltek hozzá. Az átépítést Sztankovits János püspök és Borbély György győri kanonok - a falu szülötte - adománya tette lehetővé.

Az egyhajós középtornyos egyszerű barokk épület homlokzata klasszicista. 1873-ban Zalka János püspök segítségével kapott a templom a győri karmelitáktól felszerelést. Az oltárt Fodróczy plébános állíttatta. A főoltárképen Szent István vértanúságát örökítették meg. Az orgonát Kőnig Fülöp készítette 1846-ban Sopronban, amelyet klasszicista faragások díszítenek. A templom régi harangjait az I. Világháború idején rekvirálták. A szószék az 1930-as években készült. Napjainkban a toronyban kettő harang lakik.

A templom közelében áll a Pestis-szobor, amelyet 1740-ben emeltek. A korinthoszi oszlopon Mária látható. Az oszlop lábánál Szent Rozália, Szent Sebestyén és Szent Rókus alakját örökítették meg.


Kapcsolódó oldalak

Amit mindenképp látni kell Fertődön

A legfontosabb látnivalók Fertődön és közvetlen közelében


Fertőd környéki települések

A régió további látnivalókban gazdag városai, falvai