Muzsikaház


Ismertető

A Muzsikaház 1769-ben készült el. Az egyemeletes sarokház az Esterházy-kastély parkjának nyugati szélén áll. Homlokzatán kőkeretes ablakok nyílnak, alattuk mélyített tábladísz látható. Az épület udvar felőli része árkádos.

A Muzsikaház az egykori Esterházy udvartartás zenészeinek, színészeinek és operai szereplőinek adott otthont. Itt lakott az emeleti háromszobás lakásban 1766 és 1790 között Joseph Haydn.

Joseph Haydn sokgyermekes családban nevelkedett, tizenketten voltak testvérek. Zenei tehetsége már fiatal korában megmutatkozott. 5 éves korában zene- és énekórákat vett, 8 éves korában tagja lett a bécsi Szent István-templom gyermekkórusának. 1759-től Morzin gróf csehországi birtokán volt zeneigazgató. Itt figyelt fel rá Esterházy Pál herceg, aki 1761-ben nevezte ki a kismartoni zenekara másodkarmesterévé. Miután felépült az Esterházy-kastély Fertődön, majd 1768-ban a hozzá tartozó Színház és Muzsikaház, a zenészek is ide költöztek. Esterházy Pál Antal Esterházy Pál unokája és Esterházy "Fényes" Miklós bátyja volt. Az ő majorátusa alatt indult meg Kismartonban a zenei élet, amely az eszterházi évek alatt érte el a csúcspontját. Joseph Haydn munkásságának köszönhetően a hercegi udvar operakultúrája európai hírnévre emelkedett.

Haydn alkotó életének nagy részét Eszterházán töltötte. Az Esterházy-kastély felépítése és az Esterházy-családnak Kismartonból való végleges átköltözése után megkezdődtek az ünnepségek sorozatai. Ezek Haydn számára többletmunkát jelentettek, hiszen mindegyik ünnepségre új darabot kellett szereznie. Nemcsak a komponálás és a zenekar vezetése tartozott a feladatai közé. Ő intézte az opera és a zenészek gazdasági ügyeit, ő állította össze az opera és hangversenyek műsorát, ő tanította be és rendezte az új darabokat. Operákat írt, havonta egyet bemutatott, és a bábjátékok zenéjét is ő komponálta. Esterházy Miklós maga is muzsikált, állandóan újabb és újabb zeneműveket kért udvari karmesterétől.

Eszterháza virágkorában 1770-1790 között Haydn vezetése alatt az opera és Eszterháza zenei élete igen magas színvonalat ért el. Mesze idegenből érkeztek a vendégek Haydn művészetét és a változatos műsort megcsodálni. A Bábszínházban is Haydn-operákat adtak elő a bábukkal.

Haydn Eszterházán és Kismartonban félig lakájsorban, félig baráti viszonyban élt gazdáival. A zeneszerző így írt életének erről az időszakáról:

"Kísérletezhettem egy zenekar élén, megfigyelhettem minden hatást, javíthattam, nyesegethettem, változtathattam, merhettem. El voltam zárva a világtól, senki sem kínozhatott kétségekkel, és így eredetivé kellett lennem."

Haydn pályafutása legnagyobb részét Eszterházán töltötte, 1761 és 1790 között állt az Esterházy-hercegek szolgálatában. Művei itt hangzottak el először. Az itt írt operáinak és szimfóniáinak ősbemutatóját a kastélyhoz tartozó Operaházban tartották. Itt csendült fel először a világon a híres Búcsúszimfónia is.

Haydn pályafutása legnagyobb részét Eszterházán töltötte, 1761 és 1790 között állt az Esterházy-hercegek szolgálatában. Művei itt hangzottak el először. Az itt írt operáinak és szimfóniáinak ősbemutatóját a kastélyhoz tartozó Operaházban tartották. Itt csendült fel először a világon a híres Búcsúszimfónia is.

Joseph Haydnt 1791. július 8-án az oxfordi egyetem díszdoktorává, a zenei tudományok doktorává avatták. Ő volt az első zeneszerző a világon, aki művészi érdemeiért kapott doktorátust.

A kastélyban "Fényes" Miklós idején vadászatok, kerti mulatságok, balett- és operaelőadások váltogatták egymást. 1790-ben Esterházy "Fényes" Miklós halálával megszakadtak az ünnepségek. Fia, Antal feloszlatta Haydn zenekarát és elbocsájtotta a színházi személyzetet. Fényes Miklós unokája, akit nagyapja után szintén Miklósnak kereszteltek, az udvartartást áthelyeztette Kismartonba. Haydn 1790-től ismét Kismartonban élt és dolgozott 1809. május 31-én bekövetkezett haláláig.

1959-ben, Haydn halálának 150 éves évfordulóján nagyszabású hangversenyt rendeztek a kastély udvarán. A kitűnő akusztikának köszönhetően a 40000 személyt befogadó díszudvar minden pontján hangerősítő berendezés nélkül lehet élvezni az előadást.

Haydn emlékét a Muzsikaház homlokzatán az Esterházy Pál által állíttatott domborműves tábla őrzi. Bory Jenő szobrászművész bronz reliefje 1932-ben készült.

Az épületben napjainkban zeneiskola működik. Itt találjuk a Helytörténeti kiállítást is, amely Süttör és Eszterháza múltját mutatja be. A Haydn-emlékszobában a zeneszerző mellszobra, műveinek másolatai, és a muzsikussal kapcsolatos egyéb dokumentumok láthatók.


Kapcsolódó oldalak

Amit mindenképp látni kell Fertődön

A legfontosabb látnivalók Fertődön és közvetlen közelében


Fertőd környéki települések

A régió további látnivalókban gazdag városai, falvai