Szent Kereszt-templom


Ismertető

1762-ben kezdődött meg Magyarország legnagyobb kastélyegyüttesének felépítése. Mire a kastély 1766-ban tető alá került, a szomszédságában új falu született - Eszterháza -, amelyet Esterházy Miklós herceg alapított Süttör határában. Eszterháza és Süttör írott forrásait Fertőd levéltárában őrzik.

Eszterháza önálló lelkészség nélküli település volt, évszázadokon át Süttörhöz tartozott. A hívek az Esterházy-kastély kápolnájába jártak szentmisére.

Koloszár György plébános kezdeményezte egy új templom építését. A munkákat 1984-ben kezdték meg, és az Szent Kereszt-templomot 1985. június 2-án szentelték fel.

A Fertőszéplakra vezető út mentén álló templom tervezői: Szabó István, Bán Ferenc és Bihary László. A belsőépítész Asbóth Kristóf volt. A modern vonalú templom tágas, világos belső terekkel rendelkezik. Fő oltárképe az Eszterházi Golgota, amelyet Udvardi Erzsébet Munkácsy- és Kossuth-díjas festőművész készített. A keresztút fatáblára festett stációképei is az ő munkái. Az egyik mellékoltár a születést örökítette meg a Háromkirályok hódolatával, a másik a feltámadást Szent Tamás leborulásával.

A templom orgonája Szuchentrunk József plébános működése idején készült. Takács Péter pannonhalmi orgonaépítő mester készítette 2008-ban.

A templom előtti parkban áll a Szent Család szobra, amely 1740-ben készült.


Kapcsolódó oldalak

Amit mindenképp látni kell Fertődön

A legfontosabb látnivalók Fertődön és közvetlen közelében


Fertőd környéki települések

A régió további látnivalókban gazdag városai, falvai