Fertő-Hanság Nemzeti Park


Ismertető

A Fertő vidéke különböző éghajlati övezetek, növény- és állatföldrajzi határok találkozási helye. Ezek az Európában egyedülálló adottságok és e kis területen előforduló élőhelyek sokszínűsége határozzák meg a táj arculatát.

A terület nyugati részén található a 309 négyzetkilométer felületű Fertő tó, Európa legnyugatibb sztyepptava. A magas sótartalmú tavat szőlővel borított mediterrán jellegű dombsorok, szubalpin hegyek és hófödte magashegységek övezik. A magyar oldalt a hatalmas összefüggő nádasok, az osztrák részt pedig a nyílt vízfelületek jellemzik. A Fertő gazdag vegetációnak és állatvilágnak biztosít kedvező életfeltételeket. A tó elnádasodása elsősorban a magyar partszakaszon tapasztalható. Itt a nádasokban 240 km hosszú csatornahálózatot vágtak, hogy a nyílt vízfelület és a náderdővel elzárt belső tavak is megközelíthetők legyenek.

E különleges világ nyújt fészkelő helyet a nagykócsagnak, a gémeknek, a nyári lúdnak és a búbos vöcsöknek. A táj félelmetes ragadozója a barna réti héja, a halászsas, a réti sas és a vándorsólyom. A nádasok kedves kis lakója a barkós cinege. A rovarvilág ritkaságai is megfigyelhetők itt: a védett lápi szitakötő és az ugróvillás ősrovar. A vizek mélyén réti csík, süllő, fertői nyurgaponty, csuka és garda él. A vidék fontos telelőhelye a vízi kététűeknek és a hüllőfajoknak. A vízzel borított részeken dankasirályok, üstökös és kanalas récék élnek. Szomszédságukban legel az ősi rackajuh, a bivalycsorda és a magyar szürke gulya.


Bemutató-helyek

Kócsagvár

A Kócsagvár a Fertő-Hanság Nemzeti Park székháza, amely a Nemzeti Parkot bemutató kiállításoknak ad otthont.

Csapody István Természetiskola és Látogatóközpont

A Csapody István Természetiskola és Látogatóközpontban állandó kiállítás és film mutatja be a Fertő tavat és a Fertő-Hanság Nemzeti Parkot.


Tanösvények

A Nemzeti Park tanösvényei Soprontól Fertőújlakig:

Ciklámen Tanösvény

A Soproni Tájvédelmi Körzet természeti értékeit, növény- és állatvilágát mutatja be. A tájékozódást 60 tábla segíti. A tanösvény jelzése a fákra festett stilizált ciklámen. A soproni Hotel Lővértől induló 8 km hosszú tanösvény 2-3 óra alatt járható be.

Gyöngyvirág Tanösvény

A májusban nagy tömegben nyíló virágról kapta nevét. A Szárhalmi erdő élővilágát mutatja be. Az útvonalon 9 térképes tábla segíti az eligazodást. A Tómalom-fürdőtől induló 3,5 km hosszú tanösvény bejárási ideje 1-1,5 óra.

Kövi Benge Tanösvény

A Fertőrákosi Kőfejtő területén található. 35 tábla mutatja be a Kőfejtő geológiai, zoológiai és botanikai értékeit. A 300 méter hosszú tanösvény bejárási ideje 30 perc.

Vízi Rence Tanösvény

A kenutúra során a nádasok, a csatornák és a belső tavak élővilágát ismerhetjük meg. A fokozottan védett terület csak szakvezetővel látogatható. A 6 km-es kenutúra 3 óra alatt teljesíthető. Kiindulópont a Csárdakapui csatorna bejárata. (Balf és Fertőrákos között)

Nádak Útján Tanösvény

A tanösvény Hegykő határában a Fertő tó partján húzódik. A túraútvonalat végigjárva eljuthatunk a nád élőhelyére és a nádaratási helyekre. A Hegykői Szent Mihály templomtól induló tanösvény hossza 2 km vagy 5 km, amely 1 óra vagy 2 óra alatt járható be.

Sziki Őszirózsa Tanösvény

A túra során megfigyelhető a szikes tavak és a szikes puszta növény- és állatvilága. Az útvonalon 10 tájékoztató tábla és 3 kilátó segít a vidék felfedezésében. A 4 km hosszú túra 1 óra alatt teljesíthető. Kiindulópont a Hansági-főcsatorna zsilipje (Sarród és Fertőújlak között)


Kapcsolódó oldalak

Amit mindenképp látni kell Fertődön

A legfontosabb látnivalók Fertődön és közvetlen közelében


Fertőd környéki települések

A régió további látnivalókban gazdag városai, falvai