Sopron


Ismertető

Sopron hazánk egyik legvonzóbb turisztikai célpontja. A Dunántúl észak-nyugati kiszögellésében helyezkedik el, a Fertő tó medencéje és a Soproni-hegység között. Ausztriától csupán 6 km választja el, ezért nevezik az ország nyugati kapujának.

Sopron változatos természeti adottságai, hangulatos utcái, történelmi műemlékei több ezer látogatót vonzanak évről évre. Sopron Magyarország műemlékekben leggazdagabb vidéki települése. A város területének több mint a fele műemlékvédelem alatt áll.

A Soproni-hegység az Alpok legkeletibb nyúlványa. Kristálytiszta levegőjének köszönhetően Sopron jegyzett klimatikus gyógyüdülőhely.


Látnivalók

Tűztorony

A Tűztorony Sopron jelképe. Barokk hagymakupolája a kétfejű sassal 58 méter magasra emelkedik, így a város több pontjáról is jól látható.

A torony körerkélyéről páratlan kilátás nyílik a Belvárosra és a Sopront körülölelő Lővérekre.


Kecske-templom

A Kecske-templom Sopron legismertebb temploma, a Fő téren áll.

A ferences rendi szerzetesek építették 1280-ban. Az épület három koronázás és öt országgyűlés színhelye volt a történelem során.


Belváros

Sopron ősi zárt városmagja a Belváros. Mai arca az 1676-os évi nagy tűzvész után alakult ki.

Szépen ívelt szűk utcáiba egy-egy torony tekint. Ódon, barokk díszes erkélyes házak, boltíves kapualjak, nemes vonalú gazdagon faragott vaskopogtatós kapuk és árkádos udvarok őrzik a múltat.


Storno-ház

A Fő téren a Tűztorony szomszédságában álló barokk sarokház a Storno-ház, amely Sopron egyik legszebb palotája.

A Storno család 1872-ben vásárolta meg az épületet. Liszt Ferenc 1840-ben és 1881-ben adott itt hangversenyt.


Várkerület

A Várkerület a régi várárok külső peremén jött létre, a régi városfalak ívét követve. A XII. századtól kezdve a város kereskedelmének fő színtere.

A szorosan egymás mellett álló épületek a II. Világháborúban a bombázások idején kártyavárszerűen dőltek romba, így váltak újra láthatóvá Sopron ősi falai.


Lőverek

Sopron kertes villa- és üdülőnegyede a Lőverek, a Soproni-hegység lejtőire épült. Neve az egykor itt élt besenyő lövészek vagy lőverek emlékét őrzi, akiknek őrhelyei a lejtőn álltak.

Ezen a hullámos, hegyes-völgyes területen alakult ki a Lőverek világa. A fák sűrűjében színes villák, hűs verandák bújnak meg.


... és további látnivalók Sopronban

Sopron ezer élményt kínál!